Zaključna ekskurzija sedmošolcev na Dolenjsko

V četrtek, 30. 5. 2024, smo se z učenci 7. razreda odpravili na dolgo pričakovani izlet na Dolenjsko. Najprej smo pod vodstvom vodnika raziskovali skrivnostno notranjost Kostanjeviške jame ter občudovali veličastne stalaktite, stalagmite in kapniške stebre. Učenci so bili navdušeni nad zgodbami vodnika, s pomočjo katerih smo v jami videli medveda, krokodila,  spečega velikana. Sprehodili smo se mimo Kralja Matjaža, ki je sedel na svojem prestolu, opazili smo celo Dedka Mraza in Jezusa.

Na poti proti gradu Žužemberk smo se ustavili v McDonald’su, kjer so učenci uživali v priljubljenih obrokih, se odpočili in se okrepčali za nadaljnje raziskovanje.

Pot smo nadaljevali proti gradu Žužemberk, ki se ponaša z bogato zgodovino in veličastno arhitekturo. Na gradu so učenci spoznali zgodovino gradu, njegov pomen v srednjem veku in življenje takratnih prebivalcev. Posebej nas je navdušila zgodba o medvedki, ki je varovala grad, in ogled grajske ječe, v kateri so nas pričakali netopirji. Po ogledu gradu smo se spustili še do reke Save, ki teče pod gradom, in se v njej osvežili.

Dolgo pot domov smo si popestrili s šalami in igrami ter se tako zabavali in se med seboj še bolj povezali.

Dodajamo še nekaj izjav učencev o izletu:

Zara, 7.a

 »Najbolj všeč mi je bilo, ko smo bili v jami, in so ugasnili luči.«

Nina, 7.a:
“Najbolj sem uživala v raziskovanju jame in poslušanju zgodb o tem, kaj kateri kapnik prikazuje.”

Noel, 7.a:
“Najbolj všeč mi je bil sramotilni steber na gradu Žužemberk.”

Aljaž, 7.a:
»Všeč mi je bilo, ko smo noge namakali v mrzlo vodo.«

Ela, 7.a

»Zelo sem se zabavala, ko so največji frajerji šli v temnico, in so jih netopirji tako prestrašili, da so naenkrat pritekli ven iz jame.«

 

Fotogalerija

Razredničarki: Mojca Kline in Ines Gorenšček

Dostopnost
Better Tag Cloud