Za starše: MOJ OTROK NE LAŽE

Vabimo Vas k ogledu oddaje, ki bo v ponedeljek, 30. septembra ob 20.00 na Neodvisen.TV

Voditelj: Marjan GORUP 

Tematika:

  • Kdaj in zakaj otrok laže?
  • Zakaj otrok prikriva resnico pred starši?
  • Kateri so opozorilni znaki laži?
  • Kako se soočiti z otrokovo lažjo?
  • Ali so kazni učinkovite in kako jih lahko spremenimo v priložnost?

Trajanje oddaje v živo75 minut

Geslo za dostop  ni potrebno.

Ogled oddaje na povezavi: Neodvisen TV

Priprave na predtekmovanje Male sive celice: Zgodbi dveh ekip

V vsakem šolskem letu so Male sive celice eno izmed zelo pričakovanih tekmovanj, kjer osnovnošolci z vse Slovenije preizkušajo svoje znanje in spretnost. Letos sta se na predtekmovanje z veliko vnemo pripravljali tudi dve naši šolski ekipi – Lionel Berisha, Gal Žunko in Tin Praznik ter Mia Praznik, Larisa Kaloh in Eva Valadžija.  

Trud in predanost na poti do tekmovanja

Obe ekipi sta se pred tekmovanjem posvetili intenzivnim pripravam. Dnevno so se srečevali na dodatnih urah, kjer so reševali naloge, odgovarjali na vprašanja, preučevali različna področja znanja in si medsebojno pomagali, da bi čim bolje razumeli vsebine. Mentorica jih je spodbujala, da so k vsakemu vprašanju pristopili s pozitivno naravnanostjo in željo po učenju, ne le zmagi.

Zraven vsebinskega znanja sta ekipi razvijali tudi ekipni duh – saj je sodelovanje ključno, kadar pride do težkih vprašanj in hitrih odločitev.

Pot do ustnega dela tekmovanja

Na dan pisnega dela predtekmovanja je bilo čutiti kanček treme, a tudi veliko navdušenja. Ena izmed ekip si je v pisnem delu prislužila mesto v ustnem delu predtekmovanja. To je bil velik uspeh, ki je pokazal, da so vložen trud in priprave obrodili sadove.

V ustnem delu so se člani ekipe izkazali s svojo zbranostjo, hitrim odzivanjem na vprašanja in pozitivno naravnanostjo. Bili so složni in osredotočeni, manjkal pa ni niti kanček nevroze, ki jo takšna tekmovanja neizogibno prinesejo.

Sreča včasih ni na naši strani

Kljub odlični predstavi in izjemni borbenosti, so se morali soočiti z dejstvom, da sreča včasih ni na naši strani. Na koncu so za las zgrešili uvrstitev v televizijski del tekmovanja. Kljub temu so si zaslužili aplavz in spoštovanje za ves vloženi trud in prikazano znanje.

Pogled naprej

Čeprav se ekipa ni uvrstila v televizijski del, je bila izkušnja neprecenljiva. Dokazali so si, da lahko premagajo strah in pritisk, spoznali, kako pomembno je sodelovanje, in pridobili nova znanja, ki jim bodo v prihodnosti še kako koristila.

Obe ekipi sta pokazali, da se z vztrajnostjo, sodelovanjem in predanostjo lahko doseže marsikaj, tudi če končni rezultat ni vedno tak, kot bi si želeli. Male sive celice pa so jima prinesle nekaj veliko pomembnejšega – spoznanje, da je pot in družba na tej poti mnogokrat pomembnejša od cilja.

 

Janja Srebrnič

Spet smo tukaj

Po dolgih, brezskrbnih poletnih počitnicah so naši učenci, polni novih vtisov, pričakovanj in energije, ponovno prestopili prag šole. Za vse otroke je bil to prav poseben dan, ko so se ponovno  srečali z novimi izzivi v šolskem okolju, prvošolčki celo prvič. Vrnitev v šolske klopi ne pomeni le ponovnega stika z učenjem, učitelji in prijatelji, temveč tudi večjo prisotnost otrok na ulicah in v prometu.

S pričetkom šolskega leta je v prometu znova večje število otrok, ki se vsak dan odpravljajo v šolo in nazaj domov. Prav zato je izjemno pomembno, da smo vozniki in vsi udeleženci v prometu sedaj še posebej previdni. Nadvse pozorni moramo biti na prehodih za pešce, v bližini šole in na vseh šolskih poteh, kjer je sedaj večje število mladih udeležencev.

V ta namen nas je na prvi šolski dan obiskala maskota Kuža Pazi, ki je s svojim prisrčnim videzom in prijaznim pristopom opozarjal voznike, naj upoštevajo varnostne ukrepe in predvsem v bližini šole vozijo počasneje. Kuža Pazi je s svojo prisotnostjo tako opozarjal, da so otroci spet tu. Hkrati je otrokom polepšal dan s prijaznim pozdravom, nasmehom in opozorilom, kako pomembno je, da se tudi oni držijo pravil prometne varnosti.

Veselje, navdušenje in varnost – to so bili glavni poudarki prvega šolskega dne, ki ga je Kuža Pazi naredil še bolj posebnega. Naj bo naše zavedanje čisto preprosto, a zelo pomembno: skrbimo za varnost na cestah in poskrbimo, da bo pot v šolo in domov za naše otroke varna vsak dan.

Prispevek na povezavi: VIDEO: Kuža pazi pospremil v šolo otroke tudi v Slivnici – Lokalec.si

Maja Živec

Javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024 (3. javni poziv)

Iz Ministrstva za digitalno preobrazbo so nas obvestili o tretjem pozivu, ko so za šoloobvezne otroke iz socialno najbolj ranljivih okolij vzpostavili mehanizem za pridobitev brezplačnih prenosnih računalnikov. V okviru mehanizma so v novem tretjem javnem pozivu kot upravičenci opredeljeni posamezniki, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • prejemajo otroški dodatek in so uvrščeni v razpon med prvim in vključno šestim dohodkovnim razredom oziroma je rejnik z denarnim prejemkom v višini otroškega dodatka, kot je določen za najnižji dohodkovni razred za prvega otroka; 
  • imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. 

Po izdani pozitivni odločbi prenosni računalnik po pošti brezplačno prejmejo na dom. Potrebno je samo izpolniti vlogo in jo poslati na naslov: JŠRIPS RS, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana s pripisom – Vloga za javni poziv MIRO. Vlogi ni treba prilagati nobenih dokazil. 

Povezava do poziva: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/javni-poziv-za-dodelitev-racunalniske-opreme-v-izposojo-v-letu-2024-3-javni-poziv

Dostopnost
Better Tag Cloud