Erasmus+: Od meglenega jutra do sončnih spoznanj

Dan poln okusov in zgodb

Danes smo z učenci v programu Erasmus+ doživeli še en dan poln zanimivih dogodkov in odkrivanja lokalne kulture. Zjutraj smo najprej obiskali Občino Hoče – Slivnica, kjer so nas gostoljubno sprejeli župan in nekateri njegovi sodelavci. V sproščenem in prijaznem vzdušju so nam predstavili občino in številne aktivnosti, ki tam potekajo. Poudarili so, da si močno prizadevajo za preplet lokalnih izdelkov in kulturnih dogodkov, kar je še posebej vidno na sobotni tržnici v Pivoli, kjer se poleg nakupovanja svežih, domačih pridelkov odvijajo tudi razni sezonski dogodki, kot so martinovanje, noč čarovnic in drugi. Z nasmehom so izpostavili, kako pomembno je, da se ljudje v občini počutijo povezani – da se družijo, izmenjujejo izkušnje ter gradijo odnose v skupnosti. Pri tem ima posebno vlogo VeGec (večgeneracijski center), ki ga opisujejo kot “dnevno sobo” za vse občane, kjer lahko ljudje različnih generacij sodelujejo, se učijo drug od drugega in preživljajo kakovosten čas.

Po tem prijetnem obisku smo se z avtobusom odpeljali do Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM v Pivoli. Ko smo prispeli, nas je najprej razveselila malica, ki nam je dala novih moči za nadaljevanje dneva. V tem času se je megla, ki nas je spremljala že od jutra, počasi umikala in ravno, ko nas je na stopnicah pred fakulteto pozdravila predavateljica, so se prvi sončni žarki prebijali skozi oblake in pozdravili tudi nas.

Naša prva destinacija je bila predavalnica, skozi okno katere se nam je odpisal razgled na nasad murv. V predavalnici smo od predavateljice izvedeli veliko zanimivega o murvah in sviloprejkah. Učenci so prisluhnili razlagi o življenjskem ciklu sviloprejk ter si ogledali svilene izdelke in sviloprejkine kokone. Ob koncu predstavitve smo poskusili odličen murvin čaj. Nato smo se odpravili še do nasada murv, kjer smo si te drevesa lahko ogledali v živo. Večina učencev se je prvič pobliže spoznala s to zgodovinsko pomembno rastlino, ki je bila nekoč ključna za svilarsko industrijo.

Pot nas je nato vodila še do Botaničnega vrta v Pivoli, kjer nas je prijazno sprejela vodička in nas popeljala skozi potke, prehode in malodane labirinte rastlin ter nas opozorila na mnoge zanimive rastlinske vrste. Najbolj so učence pritegnile žužkojede rastline, ki so s svojimi nenavadnimi oblikami in navadami vzbudile veliko zanimanja.

Dan smo zaključili s povratkom na šolo, kjer smo imeli klasično martinovo kosilo. Učenci so uživali v okusni goveji juhi z rezanci, mlincih, pečeni kokoši in rdečem zelju, ki so jih spremljali smeh in živahni pogovori o doživetjih v današnjem dnevu. Za sladico smo se posladkali z odličnim medenim pecivom in medenjaki, ki so jih z pripravili šestošolci pod vodstvom učiteljice Vojke pri gospodinjstvu. Sladke dobrote so bile popoln zaključek dneva, polnega novih spoznanj, prijateljstev in čudovitih lokalnih doživetij.

Več v fotogaleriji: Od meglenega jutra do sončnih spoznanj 

Janja Srebrnič

Dostopnost
Better Tag Cloud