Gastronomija v turistični ponudbi določenega kraja igra pomembno vlogo. Veliko obiskovalcev želi potešiti lakoto in žejo z lokalnimi posebnostmi. Kadar so te prepoznavne, pogosto same privabijo v kraj. Tega se še kako zavedajo naše devetošolke, ki so svoja spoznanja in ideje strnile v raziskovalni nalogi.
Raziskovale so recepte naših babic in lokalne ponudnike, ki se predstavljajo na Pohorski tržnici. Ker se niso zadovoljile »zgolj« z odkrivanjem in spoznavanjem krajevne kulinarike, so razmišljale o produktu, ki bi bil samo naš – »slivniški«. Iz krajevnih imen Slivnica pri Mariboru, Orehova vas in imena naše šole Franc Lešnik – Vuk so dobile osnovne sestavine produkta, torej slive, orehe in lešnike. Te sestavine so povezale s šolskim zeliščnim vrtom in čebelnjakom. In rodila se je Leškova bombica.
Želimo si, da bi ljudje prepoznali našo pozitivno energijo, ki smo jo vključili v nastajanje kroglice ter Leškovo bombico povezali z učenkami 9. razredov generacije 2012–2021.
Mentorici Simona Sabati in Tanja Blaznik