Bilo je nekoč

Nekoč je bilo življenje drugačno! Brez telefona, brez računalnika, brez televizije… Namesto tega se je pelo, plesalo, družilo. Otroci so se lovili, skrivali, plezali po drevesih.

Z učenci prvega razreda izvajamo projekt Bilo je nekoč. Dva tedna posvetimo tej tematiki in v tem času učenci dodobra spoznajo življenje nekoč. Vsebine se prepletajo na vseh predmetnih področjih. Obujamo stare igre in ljudske plese, prepevamo ljudske pesmi, ki jih spremljamo z ljudskimi glasbili ali kar s kuhalnico in loncem. Učimo se hudomušnih ljudskih izštevank, računamo s fižolčki in kamenčki, izdelujemo stare igre, prebiramo ljudske pravljice. Spoznavamo stare predmete,  hiše, oblačila, prevozna sredstva, ljudska glasbila. V šoli pripravimo mini muzej starih predmetov (otroci prinašajo starine od doma, babic…). Otroci spoznajo, čemu so ti predmeti služili in kakšnega tudi preizkusijo (meljejo kavo, pišejo na pisalni stroj…).

Projekt zaključimo s prireditvijo za starše, babice in dedke. Skozi dramatizacijo, ples in pesem jim približamo življenje nekoč. Povabimo jih tudi na ogled mini muzeja, ki je nastajal tekom izvajanja projekta ter pripravimo likovno razstavo starih predmetov. 

Namen tega projekta je ohranjanje kulturne dediščine in vključevanje le-te v šolski vsakdanjik. Ljudska pesem, ples, igra se ne zaključi s koncem projekta, temveč se k njej vračamo in jo oživljamo znova in znova.

Koordinatorki: Suzana Kodrič, Romana Rojko

Dostopnost
Better Tag Cloud